Geplaatst op Geef een reactie

Intrablitz01: Composter

Van di 29/11/16 tm do 1/12/16 organiseerde de Warme Meente een workshop compostunit bouwen.

Onze composter is gebaseerd op onderzoek van het New alchemy institute en aangepast aan onze situatie.

Meer info hierover vind je hier: http://www.builditsolar.com/Projects/Sunspace/NewAlchemycompost.pdf

CONCEPT:

Het hele verhaal begint met bladafval. In de herfst is dat er in overvloed. Deze bladeren gaan dan in een metalen gaascontainer.

Onderaan de gaascontainer zit een geperforeerde buis. Deze pluggen we in in de broeikamer. De broeikamer is een langgerekte kast uit recup betonplex. Hierin passen 8 gaascontainers.. De broeikamer wordt geïsoleerd zoals kalk-hennep.. met Miscanthus (Olifantengras) van eigen kweek in plaats van met hennep.

Uit de nok van de serre zuigen we warme, zuurstofrijke lucht. Deze blazen we op geregelde tijdstippen onderaan in de compostbak. Op deze zuurstofinput gaan de thermofiele bacteriën wild. Hierdoor begint de compost te broeien. Hij krijgt een temperatuur van 50-60°C.

Bovenop de broeikast bouwen we een opkweektafel waar we onze plantjes gedurende gans de winter warm kunnen voorzaaien. Hier zou de temperatuur  25-30°C moeten bedragen.

Daarnaast genereert de composthoop ook gassen zoals CO2(koolstofdioxide) en NH3 (ammoniakdampen). Deze gassen zijn waardevolle meststoffen in een serre. Deze zuigen we af uit de broeikamer en brengen we naar de biofilter. Hier condenseren deze gassen en worden ze door bodembacteriën omgezet tot voedsel voor de planten. De bodemtemperatuur van de biofilter zou gedurende de winter ongeveer 15°C bedragen. Hier willen we experimenteren met de kweek van gember, curcumma, bananen…

Na 4 weken is de thermofiele fase voorbij en halen we de gaascontainer uit de kast. Dan kan de compost verder afkoelen. Dan gaat de gaascontainer naar de wormenkwekerij waar  de compostwormen ons top kwaliteit wormencompost afleveren.

Uit de compostbakken drupt ook vloeistof. Dit (wormen-)percolaat is erg rijk aan goede bacteriën. Dit vangen we op en gaan we actief beluchten. Dit mengsel van actief beluchtte compostthee kunnen we in de serre sproeien en gebruiken als bladbemesting van onze planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *