ons doel

De Warme Meente is een droom die werkelijkheid wordt: een CSA voor en door de buurt. Iedereen kan deelnemen, en zo kan iedereen producent worden van zijn eigen voedsel. We delen de kennis van en ervaring met het kweken van voedsel met iedereen die geïnteresseerd is – een levensnoodzakelijke kennis, die dreigt verloren te gaan voor ons en onze kinderen. Zelf boer worden is geen absolute must: je kan ook met andere talenten terecht in de Meente, en je diensten ruilen voor groenten en fruit. Of misschien kies je voor een groentenabonnement, en kom je op regelmatige tijdstippen de sfeer opsnuiven, een worskshop volgen, een zwemmeke doen en… ah ja, je pakket ophalen. De Warme Meente brengt mensen samen in een inspirerende omgeving, rond een tafel vol gezond, divers, duurzaam geproduceerd eten.

We willen optimaal gebruik maken van onze infrastructuur door te experimenteren met exotische planten: gewassen die nu nog te lang moeten reizen om hier op een verantwoorde manier te geraken, maar die perfect kunnen gedijen in een Vlaamse serre. Stilaan zullen we ook rassen ontdekken en ontwikkelen die aangepast zijn aan onze omgeving en het veranderende klimaat – en al hun zaden bewaren in een etno-botanische ark. We creëren opnieuw een toekomst voor de verdwijnende lokale land- en tuinbouw, en maken van de Faluintjes het voedselproducerende groene hart van Vlaanderen.

Met onze munt, de Falun, treden we naar buiten. Alles wat binnen de serre geproduceerd wordt, is ruilbaar tegen Faluns. Op termijn zullen ook plaatselijke producenten en winkeliers zich aansluiten. Zo stimuleren we de bevolking om lokaal en klein te consumeren, en daar wordt iedereen beter van: de consument weet wat en bij wie hij koopt, en de producent/winkelier kan zijn zaak succesvol verderzetten.

Uiteindelijk laten we een goede plek achter voor onze kinderen: een sterke gemeenschap, die zich bewust is van haar talenten en mogelijkheden, die op mekaar durft te bouwen, die niet bang is voor de toekomst en beseft dat we deze zelf moeten en kunnen waarmaken, samen. En dat alles op een vruchtbare grond, met gezonde en diverse voeding, toegankelijk voor iedereen.