vzw

Recent is het derde meentejaar gestart. 2019 brengt een nieuwe wind: de Warme Meente spreidt haar vleugels en is een zelfstandige vzw,  de Warme Meente vzw.

Doelstellingen van de Warme Meente vzw:

De vereniging heeft tot doel om ongebruikte serres en stukken grond ter beschikking te stellen van een breder publiek, te vergroenen en zo gemeenschapsvorming te stimuleren, ze wil tevens mensen lokaal betrekken bij hun eigen voedselproductie op een biologische en gezonde manier en hier informatie over verspreiden, ze wil tuinieren stimuleren en allerhande planten uitproberen, ze wil deze planten kweken en verspreiden, ze wil een sociale, welkome plek zijn voor alle lagen van de bevolking en voor jong en oud, waar mensen kunnen samenkomen en tot rust kunnen komen, ze wil bewustwording, beweging en een gezonde levensstijl stimuleren, en zo breed mogelijk educatie aanbieden over al deze thema’s. Deze opsomming is louter exemplatief.”

De Warme Meente in Moorsel is nog maar het beginpuntje van deze droom die werkelijkheid wordt. Het is een CSA voor en door de buurt. Iedereen kan deelnemen. We delen de kennis van en ervaring met het kweken van voedsel met iedereen die geïnteresseerd is – een levensnoodzakelijke kennis, die dreigt verloren te gaan voor ons en onze kinderen.

Zelf boeren is geen absolute must: je kan ook met andere talenten terecht in de Meente, en je kennis en diensten ruilen. Of misschien kom je gewoon op regelmatige tijdstippen de sfeer opsnuiven, een workshop volgen, een zwemmeke doen, even lekker aan de toog hangen terwijl je kinderen ravotten in ons speelparadijs… en ja, je groentjes ophalen. De Warme Meente brengt mensen samen in een inspirerende, natuurlijke en rustgevende omgeving, rond een tafel vol gezond, divers, duurzaam geproduceerd eten.

We willen optimaal gebruik maken van onze infrastructuur door te experimenteren met exotische planten: gewassen die nu nog te lang moeten reizen om hier op een verantwoorde manier te geraken, maar die perfect kunnen gedijen in een Vlaamse serre. Stilaan ontdekken we unieke rassen die aangepast zijn aan onze omgeving en het veranderende klimaat – en deze zaden bewaren we in een etno-botanische ark. We creëren opnieuw een toekomst voor de verdwijnende lokale land- en tuinbouw, en maken van de Faluintjes het voedselproducerende groene hart van Vlaanderen.

Uiteindelijk laten we een goede plek achter voor onze kinderen: een betere bodem, een sterke gemeenschap, die zich bewust is van haar talenten en mogelijkheden, die op mekaar durft te bouwen, die niet bang is voor de toekomst en beseft dat we deze zelf moeten en kunnen waarmaken, en dat we daarvoor elkaar nodig hebben, we doen het samen. En dat alles op een vruchtbare grond, met gezonde en diverse voeding, toegankelijk voor iedereen.