faq’s

Ben ik verplicht om met mijn Faluns heel het jaar door groentepakketen af te nemen?

Neen, je beslist volledig zelf wanneer en hoeveel groenten je afneemt. Ben je dol op tomaten , maar niet op kool, dan kan je in de zomer volop tomaten kopen en neem je geen groenten af die je niet lust. Je kan zelfs je afname van tomaten spreiden over een aantal zomers. Er staat immers geen vervaldatum op Faluns.

Maar ja kan nog veel meer met Faluns dan enkel groenten aankopen. Misschien is jouw tuin wel groot genoeg en heb jij geen groenten nodig maar wil je wel plantgoed aankopen van éénjarigen of zelfs van vaste planten?

Ik woon niet in de Faluintjes, kan ik ook Faluns aankopen?

Ja, dat kan. Als je De Warme Meente wilt steunen kan je Faluns aankopen. Als je De Warme Meente een bezoekje brengt kan je je Faluns uitgeven voor groenten, tropisch fruit, een zwembadbezoek, plantgoed,…

Waarom geven jullie zo’n grote kortingen bij de aankoop van Faluns?

We willen een prijsverschil genereren tussen een lokale aankoop en een globale. Voor de lokale bevolking moeten lokale producten goedkoop zijn. Als onze producten buiten onze regio verstuurd worden of betaald worden in euro’s i.p.v. in Faluns, dan worden ze duurder. Door fikse kortingen te geven op de voorverkoop van ons lokaal geld genereren we dit verschil. Zo zorgen we ervoor dat onze producten goedkoop met lokaal geld aangekocht kunnen worden.

Kan ik via de webshop betalen met Faluns?

Ja dat kan, maar dan moet je wel zelf je producten komen ophalen. Faluns dienen enkel om fysiek transacties te doen, contant, van hand tot hand. Wil je dus onze lokale producten aankopen en waarderen in Faluns, dan moet je ze zelf in de Faluintjes komen ophalen.

Kan ik Faluns terug omruilen naar euro’s?

Neen, je kan Faluns niet rechtstreeks terug inruilen voor euro’s. Het is de immers bedoeling dat de globale economie de lokale versterkt en niet omgekeerd. We willen zo veel mogelijk geld laten circuleren binnen de Faluintjes, niet daarbuiten. Een terugruil naar euro’s betekent een energielek voor onze lokale gemeenschap. Als je Faluns aankoopt, dan stop je dit bedrag voor eeuwig in de Faluintjesstreek.